Ziņo Iecavas novada PII "Dartija" detektīvi

26.04.2024

PIRMĀ ZIŅA

 

Sveiks, Cūkmen! Paldies par sagādāto pārsteigumu PII "Dartija" Mārīšu" grupā! Sākam darbu!

 

OTRĀ ZIŅA

 

Labdien, Cūkmen! Jums raksta aktīvie, zinātkārie, dabu mīlošie Cūkmena detektīvi un viņu grupas skolotāja no "Mārīšu" grupas (Iecavas pirmsskolas izglītības iestādes Dartija). No Jūsu piedāvātajām tēmām septembra un oktobra mēnesī esam jau iepazinuši pirmās divas - "Meža netīrie noslēpumi"  un "Cūkmenam pa pēdām". Vēstules turpinājumā īss notikumu un foto atskats uz jau paveikto!

 

Uzsākot pirmās tēmas apguvi, bērni klausās Cūkmena leģendu un dod svinīgo solījumu – nemēslo mežā! Par cūku pārvērtīsies! Pēc pašu iniciatīvas bērni sev redzamā vietā vēlas novietot Cūkmena vārdu. Tiek meklēti koka burti, aplikāciju papīrs, šķēres – tiek izgriezti burti. Tagad goda vietā, visu mācību gadu, grupā būs redzams Cūkmena vārds.

 

Tiek izmantots siltais un saulainais septembra laiks - daudz uzturamies āra vidē. Lasām grāmatu “Meža netīro noslēpumu burtnīca”, kurā atspoguļoti bērniem saistoši, viegli uztverami stāsti. Paldies, Cūkmen! Pēc bērnu vēlēšanās, grāmatā iekļautie stāsti tiek pārlasīti vairākas reizes.

 

Ar bērniem tiek noskaidrots, kam ir jāatrodas mežā, bet kam - atkritumu tvertnē. Tiek krāsoti dažādie meža iemītnieki un pats Cūkmens!

 

Visgrūtāk un visaizraujošāk sokas ar Cūkmena deju! Beigu galā izdodas veikt  vienotu deju soļu izpildi - Cūkmena detektīvi priecīgi par iespēto! Paliekoša atmiņā bērniem noteikti būs Cūkmena piedāvātā interaktīvā spēle “Laižam mežā”. Bērni pat lūdz skolotāju aizsūtīt ziņu vecākiem, kur šo spēli var atrast interneta dzīlēs, lai varētu spēlēt, izglītoties kopā ar saviem vecākiem! No bērnu vecākiem tiek saņemtas pozitīvas atsauksmes!

 

Pirmās tēmas noslēguma ietvaros dodamies pastaigā uz Iecavas parku. Pastaigas galvenais uzdevums noskaidrot, vai parka teritorija ir tīra no atkritumiem? Bērni ar lielu aizrautību stāsta par novēroto, kam jāatrodas parkā (mežā), kas savukārt tur neiederas. Bērni secina, ka Iecavas parka teritorija ir gana tīra. Atrasti tiek daži konfekšu papīri un knaģis.

 

Nepatīkams pārsteigums bērnus sagaida mājupceļā - netālu no pašu mīļās skoliņas. Zemi klāj atkritumi, nupat ir beidzies Miķeļdienas tirgus. Pēc bērnu iniciatīvas tiek meklēti melnie maisi, cimdi un atkritumi ievietoti maisā. Bērniem pārdomas vēl ilgi.

 

Bērni ar nepacietību gaida, kad būs nākamais Cūkmena uzdevums! Tas brīdis pienāk gana ātri. Oktobra vidū tiek uzsākta 2. tēmas apguve ar Pasakas par vāverīti Lullīti un melnajiem maisiem noklausīšanos.

 

Bērniem daudz pārdomu, jautājumu, viedokļu – kāds mežs pašiem patīk, tīrs vai piesārņots? Ko mēs varam mežam sniegt? Kas mežā dzīvo? Pēc pašu bērnu iniciatīvas no veidošanas materiāla tiek darināta galvenā pasakas varone Vāvere.

 

Ar aizrautību (ikvienam grupas bērnam ir vēlme tikt iesaistītam uzdevuma veikšanā) bērni veido plakātu, kurā atspoguļo sakoptu mežu.

 

Katrs bērns parāda savu veikumu un pastāsta par to, kāds, viņaprāt, ir skaists, sakopts mežs.

No rotaļnodarbībām brīvajā laikā bērni spēlē galda spēli “Meža detektīvi”. Oktobra mēnesī šī galda spēle izkonkurē iecienīto spēli “Cirks”.

 

Neskatoties uz oktobra vējaino laiku, paliekoša atmiņā būs došanās dabā, lai iejustos dažādos meža dzīvnieku tēlos – atdarinātu dzīvnieku gaitu, viņu balsis. Grūtāk sokas ar “dzijas kamola” uzdevumu, kur visiem kopīgi jānoskaidro, kādiem meža dzīvniekiem bērni līdzinās.

 

Otrās tēmas noslēdzošajā nodarbībā bērni meklē labās un sliktās pēdas dabā. Pēdas tiek meklētas pirmsskolas izglītības iestādei blakus esošajā ābeļdārzā. Bērni patīkami pārsteidz – visi prot pastāstīt par atrasto dabas lietu nozīmi dabā, gan atrod un atpazīst cilvēku atstātos priekšmetus ābeļdārzā. Tiek atrastas arī dzīvnieku atstātās pēdas – vāveru apgrauzts čiekurs, putnu saknābāts zālājs, kurmju rakums zem ābeles (vienlaikus bērni iztur vēl vienu pārbaudījumu, nodarbību vērot ieradušies pedagogi no Aizkraukles pirmsskolas izglītības iestādēm).

 

TREŠĀ ZIŅA

 

Labdien, Cūkmen! Ziņo Cūkmena detektīvi no Iecavas pirmsskolas izglītības iestādes "Dartija" grupas “Mārītes”. Šī gada janvārī un februārī mēs, Mārīšu grupas bērni - Cūkmena detektīvi, nodarbībās uzzinājām, ka koki sastopami gan pagalmā, gan mežā, gan grāmatu lapās un rotaļlietu kastēs. Kopīgi  noskaidrojām, kā no sēkliņas izaug koks, no kura var tapt koka rotaļlietas, radoši veidojām sev noderīgu lietu un mācījāmies liet papīru no otrreizējās pārstrādes izejvielām.

 

Vēstules turpinājumā pievienojām fotostāstu, lai arī Tu vari labi izsekot notikumu gaitai. Uzsākot trešās tēmas “Mežs rotaļlietu kastē ”apguvi, mēs lasījām pasaku par Lietaskoku un Vietaskoku. Kā īsteni Cūkmena detektīvi aktīvi lēmām un spriedām, par kuru no abiem kokiem vēlētos būt, ja būtu iespēja būt kokam?

 

Cūkmen, mums nodarbībās lieti noderēja tevis sagādātās bilžu kartītes. Tā kā katrai kartītei otrā pusē atrodams paskaidrojošs teksts, lielākajiem bērniem radās iespēja pārbaudīt arī lasītprasmi. Atklājām, ka sēkliņas ir atrodamas arī grupā esošajos čiekuros! Sēkliņas izbirdinājām un rūpīgi savācām, lai pavasarī tās iesētu. Nodarbības turpinājumā vizualizējām koku augšanas gaitu, pārvērtām to īstos koku stāstos.

 

Nodarbības turpinājumā vizualizējām koku augšanas gaitu, pārvērtām to īstos koku stāstos. “Koka rotaļlietu darbnīcā” fantāzija un radošums izpleta spārnus un no koka ripiņām, zariņiem mums tapa brīnišķīgas pašu izdomātas un noderīgas lietas: lelles, putnu barotavas, mājoklis kukaiņiem un vēja zvans.

 

Pavisam nopietni un ar lielu atbildību pie mums aizritēja gatavošanās “Papīra liešanas darbnīcai”. Ar vecāku atbalstu tika sagādātas olu kastītes un vecas avīzes. Savukārt mūsu, bērnu, uzdevums bija to visu saplēst un sasmalcināt. Atzīstamies - tas nebūt nav viegls darbs! Mums, Mārīšu grupas bērniem un skolotājai, šī ir pirmā papīrliešanas pieredze. Sajūtas ļoti patīkamas, notikumi aizraujoši un gala rezultāts sanāk pārsteidzošs! Esam priecīgi par paveikto!  Tagad būs iespēja vecākiem uzdāvināt skaistas apsveikuma kartiņas!

 

Martā plānojam izpētīt noslēdzošo tēmu “Audzēsim skābekli”. Viss jau ir sarūpēts ‘’Skābekļa darbnīcai” – kūdra, kastītes, priežu sēklas, pērnajā zālē un lapās jau atrastas zīles ar asniņu galā. Pirkstiņi jau nepacietīgi gaida darbošanās prieku un zinātkāre briest kā pumpuri koku zaros.

 

Cūkmen, ļoti, ļoti gaidām ciemos, lai klātienē pastāstītu par iespēto, uzzināto, paveikto. Uz drīzu tikšanos!

 

CETURTĀ ZIŅA

 

Labrīt, Cūkmen!

Paldies, ka atbrauci ciemos, lai mūs apsveiktu ar veiksmīgi izpildītiem uzdevumiem! Mēs labprāt būtu "Cūkmena detektīvi" arī nākamajā mācību gadā.