Ziņo Rēzeknes PII "Auseklītis" detektīvi

23.04.2024

PIRMĀ ZIŅA

 

Labdien, Cūkmen! Rēzeknes "Auseklītis" gr. "Rūķītis" devās mācību ekskursijā "Cūkmenam pa pedām" uz Latvijas valsts mežu atpūtas vietu Janopoles mežā. LVM darbinieki pastāstīja kā jāuzvedas mežā, ko drīkst darīt un ko nedrīkst.

 

Svarīgākais notikums: Nemēslo mežā! Par cūku pārvērtīsies! Ko atnesi uz mežu, to arī aiznes prom!

 

Tāpat arī devāmies aplūkot apkārtni "Cūkmenam pa pēdām". Diemžēl atpūtas vietā bija arī dažādi atkritumi: pudeles, papīri, iesaiņojamais materiāls. Kopīgi savācot un sašķirojot atkritumus, atstājām apkārtni tīru.

Satikām arī Cūkmenu, kurš priecājās par to, ka paveicām izcilu darbu, uzkopām apkārtni.

Kopīgi dziedājām "Tīro mežu himnu".

 

OTRĀ ZIŅA

 

Čaklie detektīvi no Rēzeknes PII "Auseklītis" nodod ziņu! Sveiks, lielais meža draugs!
Cūkmen, ar lielu prieku Rēzeknes PII "Auseklītis" grupas "Rūķīši" audzēkņi steidz Tev pavēstīt kā mums ir veicies.


Rīkojot izstādi "Mežs rotaļlietu kastē" no bērnu atnestām un grupā esošajām rotaļlietām, kuras izgatavotas no koka, bērni uzzināja, ka mežs mums ir visapkārt- arī grāmatu lapās, zīmēšanas papīrā un rotaļlietu kastē.
Koks ir dabai draudzīgs materiāls. Ar to darbojas ne tikai pieaugušie, piemēram, celtnieki, galdnieki, bet arī paši bērni - būvējot no klučiem dažādas celtnes.

 

Tikpat aktīvi mēs kopīgi spēlējām galda spēli "Cūkmenam pa pēdām", nelielās grupās ar metamo kauliņu, kura veidota pēc populārās spēles "Cirks" noteikumiem. 

TREŠĀ ZIŅA

 

Audzēsim skābekli kopā! Cilvēks un daba ir nedalāmi, tā ienāk arī bērnudārza grupiņā. Kopīgi noskaidrojām visu par skābekli. Tas ir tas, ko mēs elpojam, skābeklis mums ir nepieciešams, lai dzīvotu. Ja nebūtu skābekļa, nebūtu nekā.

 

Grupa “Rūķītis” sākumā audzēja sīpolu lokus, zirņus un pupiņas, tad arī iesējām priedes un egles sēklas. Katrs darbiņš, kurš padarāms, darāms apzinīgi, lēnām un rūpīgi. Grupas "Rūķītis" bērni veic šo Cūkmena uzdoto mājasdarbu apzinīgi! Tagad jāgaida, kad tās uzdīgs!  Iesētu sēkliņu nevajag traucēt, jāļauj tai pašai pamosties!

 

Dzīvnieki, tāpat kā cilvēki, atstāj pēdas dabā. Pastaigu laikā "Rūķīšu" grupas bērni pamanīja dažādu putnu pēdas gan sniegā, gan mitrajā zemē, dubļos. Kopā devās pastaigā meklēt pēdas, kuras atstāja tiekadi  dzīvnieki. Kuri? Tos jāuzmin? Aidā! Cītīgi uzsākot putnu un dzīvnieku pēdu iepazīšanu- mācījāmies pateikt, kādam dzīvniekam tās pieder.

 

Ja arī tu vēlies iepazīties ar kādu no šo dzīvnieku pēdām, nāc, ciemojies arī pie mums! Cūkmens zin, kur mūs meklēt! Latgalē, zilo ezeru zemē!

 

CETURTĀ ZIŅA

 

Sveiks, Lielais Meža draugs! Ziņo, mazie detektīvi no Rēzeknes! Mēs esam gatavi atsākt aktivitātes, kuras tu, Cūkmen, esi mums sarūpējis un uzticējis jau otro mācību gadu! Rēzeknes PII "Auseklītis" grupa "Rūķīši" kopā ar savām skolotājām Vitu un Santu, devās mācību ekskursijā uz Ludzas Novadniecības Muzeju.

 

Muzejā mūs sagaidīta skaisti zaļi tērpusies Meža māte, kura bērnos raisīja pozitīvas emocijas, smaidu, prieku un jauku, radošu darbošanos. Mēs meklējām, zem kura cipariņa ir paslēpies kāds meža zvērs, putns vai abinieks.

 

Kopīgi izspēlējām kustību spēli "Vecīša cimdiņš" un pat turējām rokās putnu izbāzeņus, kurus drīstējām viegli noglāstīt pa galvu.

 

Tikpat raiti, cik aktīva bija mūsu nodarbība iekštelpās, tikpat raiti, zem lietus lāsēm, ārā, kuras mums tai brīdī likās pavisam mazsvarīgas, mēs turpat teritorijā aplūkojām vecās koka būdiņas un dzirnavas. Dīķī peldam pīles un kaķi, kurš centās noslēpties starp akmeņiem.

 

Paldies vēlreiz Ludzas muzejam, par tik skaistu ekskursiju un, protams, Cūkmen, jā, tev! Tev noteikti tur jāaizbrauc! Ruk, ruk draudziņ! Tagad tu pirmais uzzināsi visas cūcības un jautrības!

 

PIEKTĀ ZIŅA

 

Labdien, Cūkmen! Ruk, ruk, ruk... Esam atpakaļ ar jaunu ziņu!

 

Šī gada 11. aprīlī "Auseklīša" "Rūķīši" bija devušies mācību ekskursijā uz Rēzeknes ūdens padeves un atdzelžošanas staciju. Tu jautāsi, ko mēs tur redzējām un darījām? Viegli! Atbilde vienkārša, mēs devāmies ar autobusu nelielā izbraucienā, kur mūs sagaidīja laipns onkulis, kurš stāstīja par Rēzeknes ūdens staciju.

 

Mēs aplūkojām foto bildes, kur un kā tā tika uzcelta, cik daudz darba un pūļu ielikts. Tālāk sekoja, ekskursija pa pašu ēku. Mēs redzējām cik MILZĪGAS ir ūdens kannas, kur uzgalbājas ūdens, kā ūdens nonāk pa lielām caurulēm uz pilsētas mājām, dzīvokļiem un citām ēkām. Uzmanīgi klausījāmies un aplūkojām kā ūdens tiek attīrīts no dzelzs pa vairākām tonnām smilšu un akmentiņu. Protams...tikām arī pie tīra ūdens pudeles (smejas).


Esam pietiekami gudri un zinam, cik ūdens ir svarīgs mūsu dzīvē, bet redzēt to bija daudz interesantāk!

Ruk, ruk, Cūkmen, brauc arī tu un ieraugi to savām acīm! Jaukas pavasara brīvdienas!