Ziņo detektīvi no Mūrmuižas PII "Pasaciņa"

16.04.2024

PRIMĀ ZIŅA

 

Labdien, Cūkmen. Esam Mūrmuižas PII "Pasaciņa" 3 gadus jaunie dabas mīļotāji. Paldies Jūsu komandai par pārsteiguma dāvaniņu ar praktisko darbiņu. Mums izdevās!

 

OTRĀ ZIŅA

 

Labdien, Cūkmen! Vēlamies padalīties ar savu rudens piedzīvojuma pirmo dienu. Doma un nolūks bija doties uz mežu, bet kā jau mazi trīsgadīgi bērni, aizrāvāmies ar visu kas pa ceļam, bija gan ko redzēt, pagaršot un salīdzināt. Izrādās, ka tik daudz ko redzēt, krāsainas lapas, dažādas rudens odziņas, kukurūzu lauks, kas jau iekrāsojies dzeltens. Viss liecina, par rudens iestāšanos, smarža, mitrums, zirnekļu tīkli, pīlādži un kāda rudens avene. Pārņemti par krāsu raibumu uzkrāsojām rudens bildes.

 

TREŠĀ ZIŅA

 

Sūtam sveicienu no mūsu kopīgi pavadītās dienas mežā. Mūrmuiža Valmieras novadā PII"Pasaciņa" ir ieguvusi ofociālu barotavu LVM teritorijā. Sadarbībā ar mednieku un makšķernieku klubu "Kaugurieši" Gata Niedres (priekšēdētāja) un Ginta Vīksnas (vietnieka), kā arī meža infrakstruktūras un ugunsdzēsības speciālista Rietumvidzemes reģiona Jāņa Zālītes gādību, kā arī trešās grupas audzinātāju Ingu Rasu kopā ieguvām barotavu gan stirnām, gan meža cūkām.

 

Paldies par dzirdīgajām ausīm un gādību, mēs esam ieguvuši jaunu pastaigas maršrutu ar izzinošu un dabas pētīšanas ievirzi.

 

CETURTĀ ZIŅA

 

Labdien, Cūkmen! Diemžēl ar sniega nokušanu arī mūsu pastaigu vietās ir atkritumi, kurus nevīžīgi cilvēki ir izmetuši pa automašīnu logiem. Mēs nevēlamies staigāt starp pudelēm un čipšu pakām! Nolēmām paņemt līdz lielo meno maisu un salasīt, lai pašiem prieks un par cūkām nepārvērstos

 

PIEKTĀ ZIŅA

 

Labdien! Ar aizrautību turpinām iesāktos darbiņus, šoreiz par skābekli. Pagājušā gadā ar trīs gadus jauniem bērniem iesējām priežu sēkliņas 22.04.2022. Šodien 20.04.2023.,tiesa gan ar citu trīsgadnieku palīdzību, audzētās mazās meža karalienes pārstādījām ārā pagaidu podos, lai pierod citos apstākļos. Lai Priedes aug kuplas un lielas!

 

SESTĀ ZIŅA

 

Labdien! Ziņo Mūrmuižas PII "Pasaciņa". Esam atklājuši rudens sezonu ar jaunajiem trīsgadniekiem un izgājām pārgājienu pa "Miegupītes taku". Mums pawr pārsteigumu taka bija necēti tīra, atradām tikai vienu pudeli. Prieks, ka sabiedrība ir skolota! 

 

SEPTĪTĀ ZIŅA

 

Labdien! Jauno sezonu atklājot, ar drosmīgiem trīsgadniekiem un skolotājiem devāmies pārgājienā pa "Miegupītes taku". Uzdevums: ne vien priecāties par skaisto un slapjo rudeni, bet arī salasīt atkritumus. Mēs atradām tikai vienu pudeli. Esam lepni, ka taka nav piesārņota. 

 

ASTOTĀ ZIŅA

 

Labdien, laiks atkal padomāt par zvēriem un putniem! Mūrmuižas PII "Pasaciņa" 3. grupas laukumā koka zaros novietojām barotavu, un sabērām sēkliņas. Kopā gaidīsim pirmos ziņkārīgos putnus uz pusdienām (izrādās visdrosmīgākās ir zīlītes). Protams, meža zvēru barotava pēc vasaras sezonas ir aktuāla, un drīz dosimies turp. 

 

DEVĪTĀ ZIŅA

 

Labdien! Mūrmuižas PII "Pasaciņa" praktiski darbojas iepazīst kokus: izmēra, salīdzina, pēta. Dodamies uz mežu, līdz pastaigu soma ar visu nepieciešamo, labs noskaņojums un zinātkāre. 

 

DESMITĀ ZIŅA

 

Labdien! Pavasara talkai gatavojoties, Mūrmuižas PII "Pasaciņa" 3 līdz 4 gadus jauni dabas pētnieki dodas uz "Miegupītes taku". 

 

Pavasaris pilnā sparā ar skaistām vizbulītēm, jo īpaši skaļām putnu dziesmām, pavasarīgu smaržu un svaigumu.

 

Izbridām dubļus, mālus, pārvarējām šķēršļus, šķērsojām upi. Mums bija izzinoša dabas jomas nodarbība āra vidē, kur bija iespēja pētīt, vērot sajust un dzirdēt.

 

Mēs nespējām atstāt pa ziemu sakrājušos atkritumus mežā! No pastaigu somas izvilkām atkritumu maisus un salasījām 4 maisus ar dažādām pudelēm un sadzīves atkritumiem, plēvēm. Atnesām uz bērnudārzu un sašķirojām atkritumus. Izrunājām un pamācījām, ka atkritumus novietojam atkritumu tvertnēs un "ko uz mežu atnes to aiznes". Pēc labi padarīta darba mazie gulēja kā "lāči".