Netīros noslēpumus šķetina arī Svitenes skolas detektīvi

17.04.2024

PIRMĀ ZIŅA

 

Šajā mācību gadā Pilsrundāles vidusskola struktūrvienība "Svitenes skola" izglītības iestādes audzēkņi aktīvi iesaistījās AS "Latvijas valsts meži" organizētajā ekoprogrammā "Cūkmena detektīvi", lai rosinātu bērnos atbildību pret vidi, vairojot izpratni par vērtīgo un lieko.

 

Rudenī devāmies uz mūsu vietējo mežu  meklēt labās un sliktās pēdas mežā un skaidrojām, kam jāatrodas mežā, bet kam – atkritumu tvertnē "Meža netīrie noslēpumi" un  "Cūkmenam pa pēdām". Audzēkņi kopā ar audzinātāju soli pa solim atklāja dažādus meža noslēpumus, kļūstot par īstiem Cūkmena detektīviem! Ieraudzījām, ko tik mežā nevar atrast!

 

Saņēmām dažādus uzdevumus, kas veidoja izpratni, ka visi esam atbildīgi par tīru dabu! Izveidojām lapu kolekciju no mūsu kokiem. Rūpējāmies par mūsu lielā parka tīrību. Skatoties Cūkmena uzrunas video, devām svinīgu zvērestu, ka saudzēsim dabu un to nepiesārņosim!

 

Domājot par to, kas notiek mūsu tuvajā mežā ziemā, devāmies to noskaidrot.

 

Pētot un izzinot Cūkmena piedāvātos materiālus, mums tapa skaidrs, ka mežs un tam piederošie dzīvnieki, koki un augi ir tikpat dzīvi kā mēs. Cūkmens soli pa solim mācīja mūs iepazīt mežu, jo to, ko iepazīsti, kļūst tev saprotams un tuvs!

 

Īstu jautrību izraisīja Cūkmena video demonstrētā dziesma un deja! Tās bērni apguva un izdejoja ar aizrautību un prieku!

 

Iekārtojām mežu kastē. Audzējam skābekli un iestādīsim pie dārziņa pašu izaudzēto kastani ar rozā ziediem.

 

Pastaigās ārpus izglītības iestādes mēs, kā jau īsti Cūkmena detektīvi, cītīgi meklējām lietas, kas nekādi nedraudzējas ar dabu, jeb atkritumus, kurus kāds, kam nerūp daba, bija tur nometis un paši, kā Cūkmena detektīvi, otrā dienā bruņojušies ar cimdiem un atkritumu maisiem, šos visus atkritumus savācām, sanāca vesels liels maiss ar stikla un plastmasas pudelēm, skārda bundžām, plastmasas maisiņiem, čipšu pakām, konservu kārbām, dažādu iepakojumu tukšajiem maisiņiem. Bijām ļoti gandarīti  par savu paveikto darbu, priecājāmies, ka tagad viss ir savākts un patīkami šai vietai, kur bija atkritumi, iet garām.

 

Izdomājām, kā var lietderīgi  izmantot veco koku klučus un mūsu dārziņa teritorijā ar vecāku palīdzību iekārtojām kukaiņu māju.

 

Iekārtojām mežu kastē. Audzējam skābekli un iestādīsim pie dārziņa pašu izaudzēto kastani ar rozā ziediem.